“Enkele ervaringen van cliënten en relaties” 

“Het is voor ons niet altijd makkelijk om een geschikte samenstelling te vinden m.b.t. eten voor onze zoon, begeleiding in de juiste voedingskeuze door een betrokken en bekwame diëtist is dus heel prettig.”

Inmiddels kom ik al heel wat jaren met onze zoon bij Dirkje. Hij is meervoudig gehandicapt en heeft dyskinesie (onwillekeurige bewegingen ook in rust). Dit constante bewegen maakt dat hij veel calorieën verbruikt. Daarnaast heeft hij geen kauwfunctie, waardoor hij alleen dik vloeibaar of via een sonde eten krijgt. Hierdoor is het voor hem moeilijk om op gewicht  te blijven. Hij komt heel moeilijk in gewicht aan en als hij ziek is verliest hij snel zijn gewicht.

Omdat hij slecht reageerde op sondevoeding heb ik in overleg met Dirkje besloten om over te gaan op een ‘blended diet’. Dit is gewone voeding gemalen. Dit vergt veel tijd en ik moest er handigheid in krijgen. Dirkje heeft mij van veel praktische informatie voorzien, onder andere ideeën voor een aantal recepten en niet onbelangrijk, een goede blender. Ik ben blij dat ze met me  meedenkt. We overleggen samen wat wij het beste vinden voor onze zoon.

Als ik vragen heb kan ik altijd contact opnemen met Dirkje. Via de telefoon, de mail, op kantoor  langs gaan bij Dirkje en als het nodig is komt ze bij ons thuis. Als Dirkje te lang niets van ons gehoord heeft dan belt ze zelf om te vragen hoe het gaat. Ons geeft ze het gevoel dat ze met ons meeleeft en goed begrijpt wat wij nodig hebben.

A. Dolderdersum, Dalen

 “ Omdat ik een steunhart heb is het belangrijk dat ik 10 kg afval. Ik denk dat me dat met deze begeleiding gaat lukken.”

Ik heb een steunhart (een pomp die het bloed  van het hart naar de aorta pompt) bij gebrek aan  een donorhart. Te zwaar zijn is niet goed voor het hart, daarom wil ik 10 kg afvallen.

Ik ben twee keer bij diëtist Hermien geweest en heb er een goed gevoel bij. We hebben een haalbaar plan opgesteld voor een half jaar.

Ik heb praktische adviezen gekregen over broodbeleg, verschillende soorten dranken en dat ik vitamine D moet gaan slikken.

Ik vind dat de diëtist goed luistert, advies geeft op basis van mijn situatie en dat ze professioneel is. Ik heb een goed gevoel dat het gaat lukken.

H. Zwiers, Meppel

“ Door mijn koolhydraatarme dieet hoef ik minder diabetesmedicijnen en voel ik me super”

Ik ben 64 jaar oud en lust graag wat. Ik heb allerlei diëten geprobeerd, maar niets lukte. Samen met Dirkje heb ik toen besloten om koolhydraatarm te gaan eten. Dit bevat me uitstekend. Ik heb geen hongergevoel meer en ook mijn zin in wat lekkers is veel minder. Het afvallen gaat niet hard, maar mijn gewicht  gaat wel mooi naar beneden.  De medicatie voor de diabetes heb ik al kunnen minderen. Mijn bloedsuikers zijn verbeterd en ik voel me ook uitstekend. Ik ben fitter en ik heb weer zin om dingen te ondernemen.

Ik vind Dirkje een spontane en meelevende vrouw. Ze staat me bij alsof het haar zelf betreft.( ze motiveert mij enorm en dat geeft kracht, ondanks dat ik diverse diëten heb geprobeerd) Ze is correct, netjes en heeft een goede beroepshouding. Ze praat nooit over mensen waarvan ik weet dat ze ook bij haar in begeleiding zijn. Als we het over bekenden hebben, dan weet zij altijd van niets. Ik ben zeer tevreden over deze diëtistenpraktijk en in de begeleiding die ze mij geven.

H. Leemhuis Slagharen

“Door de samenwerking van fysiotherapeuten en diëtisten tijdens het beweegprogramma voor diabetes type 2, worden er spectaculaire resultaten behaald.”

Samen met de diëtisten hebben wij als fysiotherapiepraktijk beweegprogramma’s gecreëerd voor mensen met diabetes type 2 en ook COPD. Diëtist Elvira en ik begeleiden het diabetes programma. Ik denk dat het goed is wanneer verschillende disciplines samenwerken, omdat iedereen zich dan kan concentreren op waar diegene goed in is. Door het bewegen en het bewuster eten ervaren de meeste deelnemers al tijdens de cursus positieve effecten, zoals minder medicijn gebruik, lager vetpercentage, grotere spiermassa, plezier krijgen in het bewegen en een fitter gevoel.  Er zijn zelfs voorbeelden te noemen waarbij enkele deelnemers de kortwerkende insuline spuiten helemaal hebben afgebouwd! Om dit verantwoord te doen, werken we ook steeds meer samen met verschillende disciplines, zoals de praktijkondersteuners.

Kortom, met het beweegprogramma willen we mensen leren om op een zo goed mogelijke manier zelfstandig met hun chronische aandoening om te gaan.

De deelnemers zijn vaak erg enthousiast over wat ze bereikt en geleerd hebben tijdens de cursus!

J.V. Roelofs, Fysiotherapeut & Oedeemfysiotherapeut, Fysiotherapie en Training Coevorden 

Het inloopspreekuur van de diëtist in apotheek Flevowijk is voor de patiënt een laagdrempelige toegang tot zorg en voor de zorgverleners een waardevolle samenwerking.”

Wij werken samen met Diëtistenpraktijk van Asselt, sinds de praktijk een vestiging in Kampen heeft. We organiseren regelmatig (veelal maandelijks) een inloopspreekuur bij ons in de apotheek. Ik merk dat veel mensen vragen hebben over voeding, maar een consult teveel vinden. Het inloopspreekuur werkt omdat het laagdrempelig is. Wij willen graag bekendheid geven aan het inloopspreekuur, omdat ik denk dat meer mensen baat kunnen hebben bij even binnenlopen en vrijblijvend vragen stellen.

Mevr.Drs.NG Pol-Tromp, Openbaar apotheker Specialist, Apotheek Flevowijk

“10.000 cliënt over zijn behandeling”

Ik heb nu 3 keer met Laura gepraat, omdat mijn bloeddruk te hoog was en ik wat wilde afvallen. Ik vind haar aardig en ze kan goed uitleggen. We hebben een schema met gezonde producten ingevuld. Ik eet nu veel volkoren producten, minder vette producten en vruchtensappen. Ook eet ik minder en andere snacks. Ik vind dat Laura het prima doet.

 M.Nieuwlaar, Hardenberg