Goede voornemens: 10 makkelijke tips om gezonder te leven

Iedereen kent het: de goede voornemens waarmee je begint op 1 januari. Of het nou meer sporten of gezonder eten is: bijna iedereen heeft wel een doel omtrent afvallen in het lijstje staan. Maar hoe pak je dit nu het beste aan, terwijl je wel wilt blijven genieten? We geven je 10 tips die makkelijk toe te passen zijn, maar toch net even dat extra zetje in de rug geven.

 

  1. Doelen stellen! De meeste mensen stellen het doel “ik wil afvallen” of “ik wil mee bewegen”, maar dat zijn geen concrete doelen. Maak het haalbaar voor je zelf en verander het doel in “ik ga geen chips meer eten ’s avonds waardoor ik af ga vallen”, of “ik ga 2 keer in de week naar de sportschool in plaats van 1 keer in de week”. Zo kun je makkelijker voor jezelf meten of het gelukt is.

 

  1. Zoek hulp! Goede voornemens hoef je niet in je eentje uit te voeren. Kijk eens in je familie of vriendenkring, zijn er mensen met wie je het samen kunt doen? Ook zijn de diëtist en de sportinstructeurs er niet voor niets: zij helpen je graag met het realiseren van je doelen en je hebt een stok achter de deur!

 

  1. Bewegen! Neem eens de fiets en laat de auto wat vaker thuis staan. Beweging is altijd goed en een fietstochtje naar de supermarkt draagt daar aan bij. Denk je nu: maar die boodschappen kan ik nooit op de fiets houden? Ga dan wat vaker voor kleine boodschappen naar de supermarkt, je bent er dan even lekker uit en daar krijg je vaak ook weer nieuwe energie van!

 

  1. Groente eten! Een mooi doel om te stellen voor dit jaar is om eindelijk aan die 250 gram groente per dag te komen die tegenwoordig in de schijf van 5 staat. Probeer 50 gram overdag te eten in de vorm van rauwkost en 200 gram bij de warme maaltijd. Niet alleen is groente heel gezond: het vult ook goed waardoor je wat minder eet van producten die wat minder gezond zijn.

 

  1. Minder suiker! Van suiker is bekend dat het de drang naar meer suiker aanwakkert. Het gebruik van suiker in drinken is helemaal niet nodig: het zit er alleen in voor de smaak. Zonde toch? Gebruik je nog suiker in je koffie of thee? Of drink je nog elke dag een glas ranja of frisdrank? Kies voor zoetjes in plaats van suikerklontjes en suikervrije (fris)drank. Reken maar uit hoeveel suikerklontjes dit je scheelt in de week!

 

  1. Boodschappen! Alles wat je eet heb je meestal zelf in huis gehaald of gekocht. Je bent hier dus zelf de baas over. Probeer nooit met trek boodschappen te doen: dit zorgt er voor dat je ongewild minder gezonde producten meeneemt omdat de verleiding groter is. Probeer wanneer je dat nog niet ook eens met een boodschappenlijst te werken. Zo kan je van te voren alvast gezonde keuzes opschrijven.

 

  1. Recepten! Ben je thuis in de keuken? Probeer eens in de week een nieuw en gezond recept uit. Als het smaakt kan je het vaker maken doordeweeks waardoor je vaker lekker maar ook gezond eet.

 

  1. Plannen! Maak in het weekend een weekmenu voor de week. Bekijk ook van te voren wanneer je misschien wat minder tijd hebt om te koken en zorg dat je voor die dag een makkelijke, maar wel gezonde maaltijd in de planning hebt staan. Gezond eten hoeft niet altijd langer te duren, binnen 30 minuten kan je een gezonde maaltijd op tafel hebben staan. Kijk maar eens op http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten.aspx!

 

  1. Portiegrootte! Bekijk voor je zelf of portiegrootte een probleem voor jou is. Heb je moeite het avondeten bij één bord te houden? Schep in de keuken op: zo zie je niet wat over is en eet je minder snel de restjes op. Vind je dit lastig? Zorg dan dat wat je overhoud meteen in een bakje de diepvries in gaat, zo kan je het niet meer pakken.

 

Ligt bij jou de uitdaging vooral bij hapjes in de avond? Pas de porties af. Leg je normaal gesproken de zak op tafel of zet je toastjes met salade op tafel? Doe de chips in een klein bakje en smeer de toastje voordat je ze op tafel zet. Zo eet je bewuster.

 

 

  1. Positief blijven! Mocht je een dag de mist in zijn gegaan: raak dan niet gedemotiveerd. Je komt niet aan van één keer te veel eten, net zoals je niet afvalt van één dag gezond eten. Het gaat om het totaalplaatje!

 

Hopelijk kom je met deze tips in ieder geval de winter door, maar probeer ze ook voort te zetten de rest van het jaar! Een gezond eetpatroon hoeft niet moeilijk te zijn, probeer te zoeken naar de juiste manier voor jezelf. Een heel fijn 2018 gewenst!